Eens iets anders met courgette

De moestuiniers onder ons weten dit waarschijnlijk: wanneer een courgetteplant goed groeit en vruchten geeft, weet je op sommige momenten niet meer wat doen met al die courgettes. Als je het beu bent om de courgettes te vullen of in de soep te draaien (met appeltjes en currysaus, geserveerd met een stukje kip en zo ebly-graantjes is ook lekker J) kan je ze misschien in de cake doen?

Jawel, in de cake.

Je kan kiezen om de courgettes eerst te schillen, dan vallen ze niet op. Laat je ze gewoon zo, dan geven de groene spikkeltjes een leuk effect aan je cake (en soms ook rare vragen in de stijl van “wàt heb je in die cake gedaan?”). Lekker is het sowieso.

En hé, groenten zijn gezond (cake misschien iets minder, maar soit, het is het idee dat telt).

Basisrecept (ter info: voor een springvorm van +/- 26 cm gebruik ik telkens anderhalf deze hoeveelheden, dan krijg je een mooie hoge cake. Met de aangegeven hoeveelheid lukt het ook, maar is hij dus iets lager).

    • 150 g boter
    • 200 g suiker
    • Snuifje zout
    • 3 eieren
    • 100 g chocolade (bij voorkeur puur, voor de smaak)
    • 2 eetlepels water
    • 200 g courgette, grof geraspt
    • 50 g amandelpoeder
    • 200 g bloem (ik gebruik zelfrijzende, anders ook nog bakpoeder toevoegen).

Boter, suiker en zout schuimig roeren.
De eieren één voor één toevoegen en goed mengen.
De au bain-marie (of in de microgolf) bijna-gesmolten chocolade, het water, de courgette en het amandelpoeder eronder mengen.
Bloem erbij en weer goed mengen.

Bekleed je bakvorm met bakpapier (of gewoon invetten en met bloem bestuiven).
Deeg erin en bij 180° ongeveer 55 minuten laten bakken. (Baktijd en -temperatuur afhankelijk van je oven).

Veel bakgenot.
Smakelijk.

PS 2 ook lekker wanneer je de courgette vervangt door rode biet. Hou je niet zo van de smaak van rode biet, gebruik dan nog wat meer chocolade J (ook rode biet is heel gezond en dus compenseert dat de chocolade… denk/hoop ik toch)

PS 3 zeker met rode biet ook een prima recept om brownies te maken: voeg dan naar eigen smaak nog grof gehakte noten toe, gebruik een grotere bakvorm en verkort je baktijd

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading