Door het ingaan van de zomertijd kun je flink van slag raken. Sommige mensen gaan er slechter van slapen, voelen zich moe en hebben een stuk minder motivatie. Hoe wen je aan de zomertijd?
Een regelcentrum in het brein geeft hormonen af en beïnvloedt je stofwisseling en lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de dag op gezette tijden wil slapen, wakker worden en eten. Via je ogen komen er lichtsignalen bij deze biologische klok terecht, zodat je en dus je slaap-waakritme in de pas blijft lopen met de wisseling tussen dag en nacht.
Zomertijd: slaapritme in de war
Op de laatste zondag van maart gaat de klok een uur vooruit. Hierdoor blijft het ‘s avonds langer licht en duurt het ‘s ochtends juist langer voordat het licht wordt. Deze verandering brengt je biologische klok van de wijs. Het kan een paar weken duren voordat je ritme weer op orde is.
Als het aan Steven Zorn van het Sleep Center in Iowa ligt, schaffen we het verzetten van de klok af: ‘Het belangrijkste is dat we één tijd hebben en deze houden’. Want als de zomertijd ingegaan is, blijven we ‘s avonds vaak actiever. We benutten het extra uur licht om dingen te ondernemen. Op zich niets mis mee, maar je gooit wel je slaapritme in de war en slaapt misschien minder of slechter.
Zomertijd: minder coördinatie en concentratie
Zorn waarschuwt dat de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd meestal niet je meest fitte dagen zijn. Je kunt merken dat je concentratie en coördinatie het laten afweten. Ook kun je geïrriteerder en vergeetachtiger zijn.
Loop je heel duf rond, neem dan wat gas terug. Ga wel lekker buiten wandelen. Sta het liefst elke dag rond dezelfde tijd op en ga ook rond dezelfde tijd naar bed. Met een regelmatig slaapritme ‘snapt’ je lichaam beter wanneer het tijd is om te gaan slapen, waardoor je meestal ook beter gaat slapen. Zorg ‘s morgens voor voldoende daglicht en pas ‘s avonds juist op met te veel licht zoals van schermpjes, zo synchroniseer je je biologische klok.
Hulp nodig met in slaap vallen? Probeer dan eens de military method of de 4-7-8 slaapmethode.
De ‘military method’
Moeilijk in slaap vallen heeft vaak te maken met zorgen, stress en gepieker – dingen die je niet makkelijk even ‘uitschakelt’ als je wil gaan slapen. In plaats van naar de slaappillen grijpen, zijn er gelukkig een heleboel natuurlijke manieren om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Een techniek die je kunt overwegen, is de ‘military method’. Dit is een ‘truc’ die je naar verluidt in slechts twee minuten naar dromenland helpt.
De effectieve methode is niet bepaald nieuw en dateert zelfs al uit 1981. Het werd destijds uitgelegd in het boek Relax and Win: Championship Performance. Daarin staat dat de techniek door het leger (vandaar de naam) is ontwikkeld om vermoeide of uitgeputte soldaten te helpen. De ‘military method’ zou zó goed zijn dat het ook in stressvolle omgevingen werkt, zoals het oorlogsveld.
En zo doe je het:
-
- Ontspan je gezichtsspieren, tong, kaak en de spieren rondom je ogen.
- Laat je schouders zo ver mogelijk naar beneden zakken, en doe dan hetzelfde met je boven- en onderarm, één kant tegelijk.
- Adem uit, ontspan je borst en ga dan naar beneden naar je benen, beginnend bij je dijen.
De 4-7-8 slaapmethode
Deze methode is gebaseerd op ademhaling!
Als we gaan slapen, staan we vaak nogal ‘aan’. Een belangrijke manier om je lichaam tot rust te brengen is om je ademhaling te verlangzamen. En dat is precies wat deze slaapmethode doet. Je wordt er rustiger van en valt daardoor sneller in slaap.
De methode werkt (meestal) niet in één keer. Het kan zijn dat je de cyclus een aantal keer moet doorlopen, maar je wordt er gegarandeerd rustiger van. Slaap lekker alvast!
Zo werkt de 4-7-8 slaapmethode:
-
- Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus.
- Houd je adem 7 seconden in.
- Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden
Succes.
2 reacties
Heel interessant. Ik zou het wel beter vinden als ze het uur laten zoals het is dan heeft niemand nog een probleem.
Met belangstelling gelezen. Interessante info rond de slaapproblematiek over het slapen ingevolge overgang van winter- naar zomeruur (en omgekeerd). Zou beter zijn geen overgang meer te doen. Maar voor welk systeem moeten we dan kiezen. Altijd “wintertijd” of altijd “zomertijd”.
De wintertijd is de normale tijd. Zomertijd dient meer de commercie.