Waar alle 55plussers welkom zijn!

WANDELEN OF FIETSEN

Wandelen of fietsen: wat is het beste als je wil afvallen?

 

Wie wil afvallen doet er goed aan om op het eten te letten én rustig te bewegen. Maar wat geeft nu het meeste resultaat: wandelen? Of een fietsrit?

Zoals u intussen weet, is afvallen eenvoudigweg een kwestie van minder brandstof tanken dan je verbruikt. Of in dieettermen: minder calorieën eten dan je verbrandt. Om een halve kilo af te vallen, moet je liefst 3.500 calorieën minder opnemen dan je wegwerkt. Een hele kilo ‘kost’ dus 7.000 calorieën. Je moet met andere woorden zeven dagen lang 1.000 calorieën per dag minder eten dan je verbruikt om in één week een kilo af te vallen. Het spreekt voor zich dat dat haast onmogelijk is door louter te diëten, tenzij je jezelf héél zware beperkingen oplegt. Maar of dat duurzaam is?

Dan is bewegen beter. En paradoxaal genoeg, kan je het beter rustig aan doen dan fel tekeergaan. Bij langdurige activiteit aan een lage hartslag – wandelen met een hartslag tussen 90 en 110, bijvoorbeeld – is de verbranding van vet optimaal. Véél beter dan als je intensiever gaat lopen of fietsen aan een hartslag van bijvoorbeeld 120 à 150 slagen per minuut. In dat laatste geval verbrand je weliswaar méér calorieën, maar minder vet.

De reden is eenvoudig: tijdens de eerste 15 minuten van een inspanning haal je je energie uit glucose, suikers dus. Pas wanneer die voorraad op is, begint de vetverbranding. Wie geen getrainde sporter is en gaat lopen of hard fietsen, zal het allicht niet veel langer dan een kwartier volhouden en dus niet toekomen aan vetverbranding. Laat staan dat er veel mensen zijn die vlotjes één of twee uur kunnen hardlopen. Terwijl je al wandelend makkelijk twee tot drie uur bezig kan zijn, ook zonder topconditie. En dan verbrand je natuurlijk wél (veel) vet.

In mijn geval leren rudimentaire simulaties voor mijn lichaamsgewicht dat ik tussen 1.000 en 1.100 calorieën verbrand als ik twee uur stevig doorstap met 6 kilometer per uur en een gemiddelde hartslag van 105 per minuut. Makkie dus, dat kan ik ook vier of vijf uur volhouden als ik dat wil. En het belangrijkste: ik functioneer dan grotendeels op vet­verbranding.

Als ik op glooiend terrein twee uur fiets met gemiddeld 24 kilometer per uur en een hartslag van gemiddeld 135 slagen per minuut, is dat fysiek véél zwaarder en verbrand ik ook iets meer: tussen 1.300 en 1.400 calorieën. Er is evenwel een maar: tijdens het fietsen gaat mijn hartslag véél hoger dan gemiddeld tijdens beklimmingen. Dat zorgt ervoor dat ik in totaal weliswaar meer calo­rieën verbrand, maar toch minder vetten.

Het hangt er dus van af wat je wilt bereiken. Om spiermassa te kweken is intensieve training een optie. Maar als je doel vooral gewichtsverlies is, kan ­stevig wandelen perfect volstaan en zelfs effi­ciënter zijn. Langzaam fietsen is ook een optie, maar daarvoor heb ik het rustige temperament niet.
U misschien wel, natuurlijk.

Bronnen: UZ Antwerpen

 

Eén reactie

Nog geen lid van OKRA Bertem?