Voeding is het fundament van onze gezondheid

Stijgende voedselprijzen

Sterke prijsstijgingen zijn hiervan het gevolg. Niet alleen de energieprijzen, ook de voedselprijzen liggen abnormaal hoog. De voedingsindustrie heeft de consument verwend met een groot aanbod aan kant-en-klare voedingsproducten. Omdat we in de illusie leven geen tijd meer te hebben, worden deze supersnelle voedingsgewoontes erg gewaardeerd. Toch gaat er bij de bewuste consument een rood lampje branden. Veel mensen voelen zich moe en uitgeput, kunnen het beroepsleven moeilijk aan of zijn op ziekteverlof. De onverdraagzaamheid en de toenemende agressie zorgen voor een rusteloze samenleving. We kunnen dat met gezonde voeding niet alleen oplossen, maar toch speelt ongezonde voeding een doorslaggevende rol in het negatieve gedrag van veel mensen. De hoeveelheid frisdrank die dagelijks, gans het jaar door geconsumeerd wordt, is gigantisch en verklaart veel. We hebben de indruk dat zelfs deskundigen geen inzicht hebben in wat voeding eigenlijk is. Nochtans tonen wetenschappers aan dat de plant de basis is van al het voedsel op aarde. Alleen de plant is in de mogelijkheid om zonlicht op te vangen en via het proces van de fotosynthese om te zetten in eiwit, vet en koolhydraat, de drie enige macronutriënten die calorieën leveren. Dit betekent dat de plant en dus ons voedsel een directe bron van energie is, m.a.w. voeding is getransformeerde lichtenergie. Prof. Dr. Popp, een Duitse onderzoeker, heeft gedurende heel zijn professionele loopbaanonderzoek gedaan naar de aanwezigheid van bio fotonen of lichteenheden in voedingsmiddelen en kruiden. Iedere ingreep op een voedingsmiddel is verlies aan bio fotonen. Daaruit kunnen we concluderen dat een voedingsproduct uit de fabriek van uitzonderlijk lage kwaliteit is om nog niet te spreken over de talrijke E-nummers die erin verwerkt zitten.

Prijsverschil

Het prijsverschil tussen een voedingsmiddel en voedingsproduct is ontzettend groot. Eén kilogram aardappelen kost ongeveer 1,00 euro terwijl één kilogram aardappelsalade 3 à 4 euro kost. In een eenvoudige aardappelsalade zitten meestal vier E-nummers en dat geldt voor alle direct bruikbare voedingsproducten. Men heeft geen tijd meer om gezond voedsel te bereiden omdat er verkeerd wordt omgegaan met tijd. Stress leidt tot ongeduld en verhindert goede planning doordat men meegezogen wordt in de draaikolk van het moderne leven. Als u zegt geen tijd te hebben, betekent dit dat u onder stress staat. Het is belangrijk om uit deze vicieuze cirkel te stappen om zelf uw levensritme te bepalen. Dat kost aanvankelijk moeite en vooral zelfdiscipline, maar vergeet niet dat zelfdiscipline snel overgaat in goede gewoontes die nauwelijks energie vergen. Zoveel mensen die deze stap hebben gezet, houden tijd over of kunnen beter hun tijd spreiden. Voor hen is het uitvoeren van huishoudelijke taken een vorm van creatieve bezigheid, een afwisseling of compensatie voor de drukke job. Ook zij worden overrompeld door allerlei verplichtingen, maar ze kunnen het beter aan. Zij ruilen vermoeidheid voor een actief leven en ontdekken de vele positieve mogelijkheden. Voor kinderen is het een voorrecht als hun ouders voor een natuurlijke en gezonde levenswijze kiezen. Er wordt een verband gelegd tussen gedragsproblemen bij kinderen en een ongezonde voedingswijze.

Kostbare stoffen

De negatieve invloed van de E-nummers wordt schromelijk onderschat. Voedingsmiddelen bevatten natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen met een sterke gezondheid bevorderende en genezende werking. Ze behoren immers tot de phytonutrient of de genezende inhoudsstoffen van voedingsmiddelen. Tijdens de bereidingen in de eigen keuken gaan veel van deze stoffen verloren. Bij industriële bereidingen gaan ze eveneens verloren, maar ze worden meestal door synthetische stoffen vervangen, wat schadelijk is. Kersen in een bokaaltje zien er na een jaar nog altijd mooi rood uit, maar de genezende rode stof is al lang verdwenen. Het is een probleem voor mensen die zich ongezond voeden, die zelden vers fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten of rauwe groenten eten. Phytonutrient leveren geen calorieën, maar ze zijn onmisbaar in talrijke stofwisselingsprocessen. Ze hebben vaak een beschermde werking tegen kanker en andere ziekten.

Darm-hersenen as

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de darm in verbinding staat met de hersenen en dat er een voortdurende uitwisseling plaatsvindt wat de darm-brein connectie wordt genoemd. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten over het verband tussen psychische en lichamelijk gezondheid. Al eerder werd het verband gelegd tussen een goede darmwerking en een verhoogde immuniteit, maar nu is het meer dan duidelijk dat een moeilijk en vervelend gedrag of een overvloed aan negatieve emoties vaak veroorzaakt wordt door een slechte darmwerking, of anders uitgedrukt, door een ongezonde voeding en overmatig gebruik van frisdrank. Een goede darmwerking heeft te maken met voldoende ballaststoffen en vet (olie). Voedingsproducten zijn door hun industriële bereidingen zodanig verfijnd dat men er niet meer op kan kauwen. Aan voedingsproducten worden waardeloze vulstoffen toegevoegd om de prijs te verlagen. Extra vulstoffen maken een product goedkoper. Gemodificeerd zetmeel is een veel gebruikte vulstof. Een goede darmwerking wordt bepaald door een gezonde darmflora (microbiome). Dr. Hasler is arts en professor psychiatrie aan de universiteit van Fribourg in Zwitserland en toont aan dat overgewicht, stress, gebrek aan veerkracht en stemmingsstoornissen veroorzaakt worden door een slechte darmwerking.

Voeding doet wonderen

Jan Dries, voedingstherapeut, stelt vaak vast dat gezonde voeding wonderen doet. Hij heeft ontzettend veel kankerpatiënten begeleid met voedingstherapie. Een terminale kankerpatiënt werd door haar oncoloog naar huis gestuurd omdat geen enkele therapie nog aansloeg. Als vijftiger gaf ze het niet op en klopte bij hem aan. Hij vertelt: “Na negen maanden begeleiding met een rauwkostdieet verwees ik haar naar het ziekenhuis voor onderzoek. De oncoloog belde me omdat ze stomverbaasd stond dat men bij haar niets meer van kanker had aangetroffen. Ze heeft me een uitvoerig verslag overgemaakt. Een hematoloog van het Academisch ziekenhuis van Antwerpen nodigde me uit voor een gesprek. Hij vertelde me dat hij aan het bloedonderzoek van kankerpatiënten kon zien wie mijn antikankerdieet volgden. Niet alleen bij kanker, maar bij talrijke andere ziekten heb ik met voeding verrassende resultaten bereikt. Zoveel mensen hebben me laten weten dat zij na het lezen van een van mijn boeken of een artikel hun voedingswijze met succes hebben aangepast. Ze voelen zich vitaal, kunnen alles aan en hebben weer zin in het leven gekregen.

Wat als rauwkost voor problemen zorgt

Het verteringsstelsel is gemaakt om rauw voedsel te verteren. Trouwens, veel enzymen zijn gevoelig voor temperaturen hoger dan onze lichaamstemperatuur. Rauwkost wordt nog te veel gezien als het eten van salades en inderdaad bladgroenten verteren moeilijk. We zijn trouwens geen omnivoren. Snij rauwe bladgroenten altijd fijn op het bord en meng er wat vinaigrette of mayonaise aan toe zodat het voedsel langer in de maag blijft. Begin langzaam met rijp fruit te eten, eventueel noten of zaden, maar wees extra voorzichtig met bladgroenten.

Fruitige weetjes voor de zomer

Aardbei

De aardbei heeft een breed werkingsspectrum en is bij veel klachten inzetbaar. Verhoogt de immuniteit en de stofwisseling, ontgift de darmen, verlicht de vertering, verbetert de kwaliteit van het bloed, voert vocht af, normaliseert de bloeddruk, versterkt het bot, spieren en huid en haar. Voorkomt of geneest blaasontsteking, helpt tegen prostaatvergroting en heeft een milde pijnverzachtende werking. Was de aardbeien voor u het kroontje afsnijdt anders zuigen de aardbeien te veel water op waardoor de smaak vermindert.

Framboos

Framboos is een schijnvrucht opgebouwd uit allemaal kleine steenvruchtjes en is geen bes, maar wordt in de volksmond tot de bessen gerekend. Framboos is een bijzonder zachte vrucht, smakelijk en gezond. Heeft een gunstige invloed op de ogen en wordt aanbevolen bij oogproblemen, nachtblindheid, brengt glans in het haar, versterkt de huid, activeert de blaas, en ondersteunt de menstruatie.

Bosbes

Bosbes is het beste middel tegen diarree. Het is een wilde bes die nog oorspronkelijke krachten bezit en daardoor bijzonder rijk is een phytonutrient of genezende stoffen. De bosbessen die u in de winkel koopt zijn veredeld en hebben niet meer dezelfde kracht van wilde bosbessen die u nog overal aantreft(sic). De bosbes verhoogt de hoeveelheid urine, is water afdrijvend en cholesterolverlagend. Normaliseert de bloedvetspiegel, voorkomt infecties, versterkt de immuniteit, beschermt de cellen tegen vrije radicalen, versterkt de slijmvliezen en heeft een kanker remmende werking zowel bij borst-, maag-, pancreas- als darmkanker.

Kers

De kers is een ideale zomervrucht om af te slanken, heeft een gunstige invloed op de waterhuishouding, is goed voor hart en vaten, ogen en huid. Versterkt de immuniteit, heeft een ontstekingsremmende werking, wordt gebruikt bij het behandelen van jicht, is goed voor de spieren en herstel van de spieren na sporten, wordt aanbevolen bij reumatische aandoeningen, zorgt voor een goede nachtrust en versterkt het zenuwstelsel. De kers draagt bij in de strijd tegen kanker.

Wenst u meer te weten over voeding en gezondheid, lees het boek ‘Genezen met voeding’ door Jan Dries, 27,50 euro. (287 pagina’s). Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij de Uitgeverij www.sterckendevreese.nl

Auteur: Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg vzw.

Nog geen lid van OKRA Bertem?