Geschiedenis
In 1939 start Gerard Vanherpe de Ganda Bloemmolens in Gent. De tweede generatie Vanherpe Johan en Eric versterkt in 1960 de Ganda Molens in verkoop en productie. Deze molens groeien steeds verder en zijn nu gelegen aan het Albertkanaal in Merksem. Onder het merk Paniflowers behoren deze bloemmolens tot de modernste van Europa.
De industriële bakkerij La Lorraine, een heel belangrijke klant van de maalderij komt in financiële moeilijkheden. Omwille van een belangrijke uitstaande schuld beslist de familie Vanherpe (van de bloemmolens) hun belangrijke klant over te nemen en te reorganiseren.
Vlaams-familiebedrijf ?
De naam La Lorraine laat niet vermoeden dat het hier gaat om een zuiver Belgisch -zeg maar Vlaams- familiebedrijf. Vanwaar dan toch deze frans klinkende naam.
Een zekere Wijns gaat na zijn bakkersopleiding op bedrijfsstage bij een bakker in Brussel.
Na enige tijd wordt hij er door de eigenaar van deze boulangerie ALSACE behandeld als was het zijn eigen zoon.
Deze Wijns krijgt in 1943 de kans om de boulangerie over te nemen. Als eerbetoon aan zijn vroegere baas besluit hij zijn nieuwe bakkerij de naam BOULANGERIE LA LORRAINE te geven.
Vandaar deze naam die behouden blijft na overname door de familie Vanherpe.
Deze ambachtelijke bakkerij op de Place St. Cathérine in Brussel mag in 1957 aan de eerste supermarkt Delhaize dagvers brood leveren.
In 1958 wordt La Lorraine NV. opgericht en vele supermarkten later barst in 1970 de bakkerij letterlijk uit haar voegen en start de eigenaarsfamilie Vanherpe met de bouw van de huidige site La Lorraine in Ninove op de voeger terreinen van het luciferfabriek Union Match.
In 1992, met de komst van de derde generatie Guido (huidig CEO) en Anthony Vanherpe, wordt er gestart met internationale ambities. Dit leidt tot op heden in vestigingen in Luxemburg, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije.
In oktober 2008 verwoest een felle brand de productiesite in Ninove. Na 13 maand heropbouw wordt er opnieuw begonnen met een gloednieuwe fabriek en is nu de grootste industriële bakkerij van België.
Het is deze die wij bezochten.
Bezoeken
La Lorraine Bakery Group omvat de eigen bakkerijen die instaan voor verse waar, de diepvriesketen Panesco (vanaf 1983) en de winkelformules Panos (vanaf 1982) en Deliway.
Met 6 sites worden elke dag (7 op 7) tussen 6 en 8 uur ’s morgens ongeveer 2500 supermarkten en winkelpunten beleverd met vers brood en patisserie.
In het seizoen worden er bv. elke dag 1000 à 1300 kgr. aardbeien verwerkt op aardbeientaarten.
Het bedrijf telt ongeveer 4000 werknemers die actueel voor een jaaromzet van + 700 milj.€ zorgen. Hiervan 20% van de maalderij en 80% van de bakkerijsector.
Dit groot en zeer modern bedrijf mochten wij bezoeken. En de term “mochten” is niet uit de lucht gegrepen. Want de wachttijd voor bezoeken is ongeveer 2 jaar. Momenteel aan 2 à 3 groepen per week. Vanaf volgend jaar zal dit afgebouwd worden naar slechts 1 bezoek per week.
Onze Monique (VF) is er in geslaagd om ons binnen te loodsen na heel wat voorafgaande telefoons en mailtjes met het bedrijf.
Ons bezoek.
Wij op 4 april met Veronica Cars en 44 deelnemers naar Ninove. Op het afgesproken uur werden wij er onthaald door onze gids. Aan de hand van een power point konden we kennismaken met het bedrijf.
Daarna werden we “omgetoverd” in marsmannetjes met hoofdnetje en lange witte jas, want in een voedingsbedrijf worden strenge hygiëne normen toegepast.
Bij het betreden is het verplicht de handen te wassen en te ontsmetten, terwijl onze schoenzolen met draaiende borstels gereinigd worden.
Met de gids wandelden wij langs de productie-eenheden van brood, sandwiches, taarten en gebak.
Van bloem tot afgewerkt product. Onafgebroken lopen er banden met gebakken sandwiches en broden over onze hoofden met transportbanden naar hun eindbestemming. We konden het van zeer nabij -zeg maar tussen de werknemers- volgen. Hoewel er zeer veel met computergestuurde machines gedaan wordt zijn er toch nog heel wat werkende handen nodig, als aanvulling in het productieproces. Zo zagen wij dat alle aardbeien met de hand ontdaan worden van het roosje, in 2 gesneden en op de met bakkerspudding gevulde taarten gelegd. Daarna met de spuitbus afgebiesd met room. Wij mochten er naar kijken maar… proeven niet en dat is ook zo voor de werknemers.
Spijtig dat het verboden was om foto’s te nemen in de productie.
Proeven mochten wij na het bezoek. In de bezoekersruimte had het personeel ondertussen een buffet met verschillende soorten patisserie klaargezet om er met een cavaatje of een fruitsapje van te genieten.
Voor elke bezoeker was er een brood (naar keuze) en bij het buitengaan kreeg elke bezoeker een boodschappentas met een “tarte à moi”, 6 sandwiches en een doos koekjes “spiegeltje mirroir”
Een bezoek dat iedereen kon bevredigen. De moeite waard. Als we nu een sandwich van La Lorraine eten op onze vergadering dan zien we deze zo van de fabriek naar ons komen.
Met dank aan Monique voor de organisatie en aan alle deelnemers. JM.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!