Qi gong (vereenvoudigd Chinees气功traditioneel Chinees氣功pinyinqì gōng, Japans ‘kiko of ki-ko’) (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qi-gongoefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een qi-gongoefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van qi te hebben. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Aikman schreef dat in tegenstelling tot het Westen, waar velen van mening zijn dat qi gong een subjectief, newageachtig concept is dat niet wetenschappelijk geverifieerd kan worden, een groot deel van China’s wetenschappelijk establishment het bestaan van qi heeft erkend.

Reproduceerbare heilzame effecten van qi gong aangaande hartslag en immuunsysteem werden opgetekend. (Lee 2005)

Qi gong is een leermethode waarbij beweging, ademhaling en mindfull oefenen belangrijk zijn om je lichaam en geest te trainen. Je leert omgaan met je eigen qi (energie) en geest. Het is een eeuwenoude empirische methode die heden ten dage nog steeds toepasbaar is. Qi gong is bruikbaar als therapie en als zelfcultivatie.

Wij doen oefeningen in beweging en in rust, waarbij we lichaam en geest aansterken door qi (levenskracht, vitale of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat.) op te nemen en leren onszelf te beschermen.

 

Geef een antwoord

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading