petanque

Petanque blog test 0020

Elke maandag van 14u tot 15u spelen wij petanque op de velden van WZC St Bernardus te Bertem.
De organizatie is in handen van OKRA Bertem in samenwerking met LDC De Blankaart. Iedereen kan gratis komen mee spelen.

We spelen NIET volgens de provençaalse spelregels!

Een goede partij petanque is eenvoudig… zorg dat uw ballen uiteindelijk dichter bij de cochonnet (“but”) liggen dan de ballen van uw tegenstander. Wie 13 punten heeft, heeft gewonnen!

Een partijtje petanque? Van 1 tegen 1 of met teams van 2 of 3 spelers, er mogen niet meer dan 12 ballen in het spel zijn:

  • In TETE-A-TETE vorm 1 tegen 1 met ieder 3 ballen
  • In DOUBLETTE vorm 2 tegn 2 met ieder 3 ballen
  • In TRIPLETTE vorm 3 tegen 3 met ieder 2 ballen

We beschikken over 4 terreinen elk 3m x 12m met dolomiet verhard, zodat de bal kan rollen.

De teams worden bij loting samengesteld.

DE EERSTE WERPRONDE (mème)

Bepaal via loting welke speler of welk team begint. U? Dan kiest u het vertrekpunt: teken een cirkel of leg een ring op de grond van 50 cm doorsnede. Iedere speler moet, als het zijn beurt is, in de cirkel gaan staan. Hij mag daar niet uitstappen voordat zijn bal de grond heeft geraakt!

OP WELKE AFSTAND MOET DE BUT UITGEWORPEN WORDEN?

Opgepast: u werpt de but uit op een afstand liggend tussen de 6 en 10 m, en op minimaal 1 m van elk obstakel (muur, boom…).

SCHIETEN OF PLAATSEN?

  • U concentreert zich en werpt uw eerste bal zo dicht mogelijk bij de but.
  • Vervolgens neemt uw tegenstander plaats in de cirkel. Kiest hij ervoor om zijn bal handig te plaatsen zodat die nog dichter bij de but komt te liggen, of om nauwkeurig te schieten en uw bal weg te stoten?

DE VOLGENDE IS AAN DE BEURT…

  • Eet na iedere worp de afstand tot de but tot op de millimeter nauwkeurig:
  • De best geplaatste bal “ligt op punt” en leidt het spel! Daarna is de speler die of het team dat “niet op punt ligt” aan de beurt om te werpen. Cette équipe joue ses boules jusqu’à reprendre le point.
  • Dit team werpt haar ballen net zo lang tot ze de leiding overneemt. Als een speler en haar teamleden geen ballen meer hebben, speelt de tegenstander alle ballen die zij over heeft. Ze heeft vrij spel om te proberen zo veel mogelijk punten te behalen… Wanneer alle ballen gespeeld zijn, is dat het einde van de werpbeurt!

Tijdens een werpbeurt kan een petanquespeler de but ook “uitgestoten” hebben, dat wil zeggen dat de but buiten het terrein is gestoten. En als men overdrijft… is de werpbeurt ongeldig. En dat geeft spanning! Want indien beide teams nog ballen hebben of integendeel, indien geen van beide teams nog ballen heeft: de werpbeurt is onbeslist en de but gaat naar het team dat zojuist heeft gescoord of dat de loting had gewonnen. Maar mocht één van de teams nog ballen hebben, dan krijgt dat team net zo veel punten als zij nog ballen heeft!

DE PUNTENTELLING

Aan het einde van elke werpbeurt, worden de punten geteld! De bal die het dichtst bij de but ligt, bepaalt welk team punten kan verzamelen.

Men telt vervolgens alle ballen die beter geplaatst zijn (dichter bij de but liggen) dan die van de tegenpartij. Als slechts één van uw ballen dichterbij de but ligt dan de meest dichtbij liggende bal van de tegenstander, dan wint u de werpbeurt met 1 punt! Als twee van uw ballen dichterbij liggen: 2 punten, enz.

Volgende werpbeurt: één van de spelers van het winnende team werpt de but uit vanaf de plaats waar de but zich bevindt. Het spel gaat verder. De werpbeurten volgen elkaar op en de stand loopt op. Als een team 13 punten heeft, heeft zij gewonnen… en is het spel afgelopen!

FANNY EN HET PETANQUESPEL

EEN TEAM VERLIEST MET 0 TEGEN 13? DAN MOETEN DE VERLIEZERS “FANNY KUSSEN”, DAT WIL ZEGGEN DE BLOTE BILLEN VAN EEN AFBEELDING VAN EEN VROUW (MEESTAL EEN BEELDJE)!

Geef een antwoord

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading