ROB TV heeft ons gisteren 7/6/21 kennis laten maken met KROLFEN, hier kan je de rapportage nog eens bekijken.

IEDEREEN KROLFT!

Misschien klinkt deze sport je niet zo bekend in de oren? Dat is geen wonder want krolf is een vrij nieuwe sport, overgewaaid uit Denemarken. Het krolfspel lijkt sterk op golf, maar dan met een vleugje croquet qua materiaal, minigolf qua puntentelling en petanque qua spelwijze. Je speelt het in een groep van vier à vijf personen. Je probeert individueel met een hamerstok een gekleurde bal in zo weinig mogelijk slagen naar een hole te slaan. De holes (maximum 12) liggen verspreid over een natuurlijk terrein en liggen tussen 5 en 40 meter van elkaar verwijderd. Nadat alle holes gespeeld zijn, wordt het aantal slagen opgeteld. Wie hierbij het minst aantal beurten nodig heeft, wint. Krolf is zo gemakkelijk aan te leren en te installeren dat jong en oud het kunnen spelen. Krolfen is fijn in een natuurlijke omgeving zoals parken, weiden en open ruimtes in het bos. Omgevallen bomen, hoog gras, grachten,… fungeren hierbij als hindernis.

Hoe krolf er aan toe gaat ontdek je in dit introductiefilmpje!

Waar kan ik krolf spelen?

In Vlaanderen zijn er momenteel een zevental clubs van S-Sport // Recreas die krolf aanbieden. Wij streven ernaar ook in Bertem een mogelijkheid te creëren om te kunnen krolfen.
Bij voldoende belangstelling kaarten we dit aan bij het gemeente bestuur en LDC De Blankaart.

Wat is Krolf?

Krolf lijkt sterk op het bestaande golf, met een vleugje crocket (materiaal), golf (puntentelling) en petanque (spelwijze). Je gebruikt de attributen van crocket en speelt een soort van golf in je tuin of op het grasveld. Het gaat er simpel om, om met zo min mogelijk slagen de ballen in de holes te slaan.

Terrein

Een Krolfterrein heeft, naar gelang de grootte van de omgeving, tussen 1 en 12 holes. Er staat een vlag of er ligt een steen bij de hole, zodat je van een afstand kunt zien waar de bal naartoe moet. Als de ruimte beperkt is, kan men een hole vanuit verschillende richtingen benaderen. Met hetzelfde resultaat als bij meerdere holes. De afstand van de start tot de hole kan ongeveer 5 tot 30 meter zijn. Een heel mooi onderhouden groenzone is niet erg leuk te bespelen, een oneffen grasveld is hier beter voor geschikt. Natuurlijke hindernissen als bossage, bomen, stenen, heuvels en bloembedden maken het terrein interessanter en leuker. De parcoursbouwer kan vrij eenvoudig de moeilijkheidsgraad aanpassen door deze van hindernissen te voorzien. Voor een klein Krolfterrein voldoet een ruimte in de achtertuin. Als de ruimte groter is, kan men zelf enige houten golfclubs maken en qroquetballen gebruiken.

Uitrusting

De juiste Krolfuitrusting is van nylon, en daarmee onverwoestbaar. Houten golfclubs en –ballen zijn goedkoper als de originele Krolfuitrusting, maar zijn eerder stuk of versleten. Of de aanschaf van een Nylonuitrusting zich loont, is afhankelijk van de grootte van het terrein en hoe vaak me speelt. Je kunt ook de uitrusting van een croquetspel gebruiken, en de vlaggen om de holes te markeren.
Maak een scorekaart om op te schrijven hoeveel slagen een speler nodig heeft.

Homepage: www.crolf.com

Regels

De spelers zijn genummerd van 1 tot maximaal 6, de clubs en ballen hebben dezelfde nummer/kleur; zij houden hun nummer/kleur tot het eind van het spel. Speler 1 mag als eerste beginnen (alleen de 1e keer). Dan mag speler 2, 3, enzovoorts.
Daarna mag speler 1 nog een keer, en enzovoorts.
Als een bal van een speler op een plaats ligt van waar deze niet geslagen kan worden, mag de speler de bal maximaal 15 cm. verleggen en krijgt 1 strafpunt.
De vlaggen en andere obstakels mogen niet verplaatst worden. Bladeren, kleine takjes en andere losse dingen mogen wel verplaatst worden. Het verplaatsen van obstakels en/of het verplaatsen van de bal naar elders levert 1 strafpunt op.
Als iemand een hole-in-one slaat, scoort hij 0 punten. Als je bal per ongeluk wordt geraakt door een andere speler, kan dit nooit een hole-in-one zijn. De minimale score is dan 1 punt.
Als een andere speler jou bal raakt en deze buiten de grenzen van het terrein rolt, mag de bal zonder strafpunten op het zelfde punt terug gelegd worden.
Per hole wordt genoteerd in hoeveel slagen de speler de bal weet te putten. Wie over alle holes het minst aantal slagen nodig heeft, is de winnaar van het spel.
Winnaar is diegene met de minste strafpunten.
Veel plezier met Krolf!

2 reacties

  1. Loont de moeite om hier binnen onze Okra gemeenschap aandacht aan te besteden. Er is geen basisconditie nodig. Iedereen, jong of oud, kan wel een “borstelsteel” vasthouden en met de hamer op de bal slaan. Men moeten heus geen professional zijn. Gewone kledij volstaat.
    Belangrijkste naast het “sportieve” is het “sociale” aspect. Mensen bij elkaar brengen in open lucht op een relatief kleine ruimte en genieten van de natuur. En zo nodig na het spel nagenieten bij een tasje koffie of wat anders. Als ontspanning kan dit wel tellen.

Geef een antwoord

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading