Houd je bloeddruk in het oog!

Een huizenhoog cliché maar o zo waar: onze gezondheid is ons hoogste goed. We hebben niet alles in de hand, maar kunnen zelf toch veel doen om lang gezond te blijven. Te beginnen met je bloeddruk in de gaten te houden, want dit is een belangrijke indicator van je lichamelijke toestand. Gezond leven bestaat uit twee grote pijlers: voldoende bewegen in combinatie met de juiste voeding. We worden steeds ouder, en het is belangrijk om er over te waken dat we dit zo gezond mogelijk doen. Het is onze gemeenschappelijke plicht om hier aandacht aan te besteden. We bewijzen er niet alleen de maatschappij een dienst mee door de kosten voor de zorgsector zo laag mogelijk te houden, maar ook onszelf en onze geliefden. Dus blijf niet bij de pakken zitten, geniet van het leven en maak er elke dag het beste van!

Wat is het?

De bloeddruk is de druk die het bloed heeft in de grote slagaders. Het hart pompt, via deze slagaders, het zuurstofrijke bloed naar de verschillende organen.
De bloeddruk wordt gemeten ter hoogte van de bovenarm en bestaat uit twee waarden: de bovendruk of systolische bloeddruk (SBD) en de onderdruk of diastolische bloeddruk (DBD).

 • De bovendruk is de druk tijdens de samentrekkingsfase van het hart, waarbij het bloed in de slagaders wordt gepompt.
 • De onderdruk is de druk tijdens de ontspanningsfase van het hart, wanneer het hart zich vult met bloed.

De gemeten waarden worden uitgedrukt in millimeter kwikdruk (mmHg):

 • Een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg wordt een hoge bloeddruk (hypertensie)
 • Bij een bovendruk van meer dan 180 mmHg en/of een onderdruk van meer dan 110 mmHg spreken we van een ernstige hoge bloeddruk.

Het langdurig aanhouden van een hoge bloeddruk verhoogt het risico op:

Een hoge bloeddruk kan primair of secundair zijn.

 • Bij primaire hoge bloeddrukis er geen onderliggende oorzaak.
 • Bij secundaire hoge bloeddrukligt een andere aandoening aan de basis van de bloeddrukstijging.

Hypertensie of hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor. Jaarlijks overlijden hieraan ongeveer 15.000 personen in België
Naar schatting 2.5 miljoen Belgen hebben een te hoge bloeddruk maar slechts de helft is hiervan op de hoogte. Met alle risico’s van dien.
Bloeddrukspecialisten willen mensen aansporen om regelmatig hun bloeddruk te controleren.
Een bloeddruk onder de 140 – 90 millimeter kwik (in de volksmond 14 over 9) in rust gemeten wordt als normaal beschouwd. Als die waarden overschreden worden spreken we van hypertensie of te hoge bloeddruk. Metingen bij de huisarts of in het ziekenhuis kunnen doorgaans wat hoger zijn. Oorzaak hiervan is het wat nerveuzer zijn, geen parkeerplaats gevonden, lange wachttijd in de wachtzaal.
Het is daarom ook aan te raden om thuis regelmatig de bloeddruk te meten. Thuis is een normale bloeddruk iets lager : nl. 13.5 over 8.5

Aangeraden wordt om gedurende 2 weken een meting te doen s’ morgens en s’ avonds en wel 2 x onmiddellijk na mekaar. Zo krijg je een goed beeld van je bloeddruk.
Pas hiervoor volgende richtlijnen toe:

 • Voer de meting uit in rustige omstandigheden
 • Doe geen inspanning 10 minuten voor de meting
 • Draag geen spannende kledij
 • Doe de meting zittend of half zittend
 • Meet minstens één uur na de maaltijd
 • Meet met een gevalideerde bloeddrukmeter.
 • Een goede bloeddrukmeter (type OMRON) kan je gemakkelijk kopen bij je ziekenfond of je apotheker.

De kans op hypertensie neemt toe met de leeftijd. Bij 60 plussers (wij dus) loopt dat cijfer op tot +/- 60%.
Het grote probleem is dat je geen klachten hebt voor hypertensie en dus ook niet voelt dat je bloeddruk te hoog is. Vandaar het belang voor regelmatige controle. Dan pas kan je weten of je bloedruk te hoog is.
Meestal geeft hypertensie geen symptomen en als die er duidelijk zijn kan er reeds een hersen- of hartinfarct zijn. Hypertensie wordt daarom wel eens “stille doder” genoemd. Het is aanwezig zonder dat de patiënt het voelt en eenmaal en symptomen opduiken is het dikwijls al heel ernstig.
Een hoge bloeddruk kan doorgaans gemakkelijk behandeld worden met de nodige medicatie op voorschrift van onze huidarts of cardioloog

Belangrijk hierbij is dat wij onze therapie blijven volgen. Als je de medicatie stopt is er grote kans dat je bloeddruk terug omhoog gaat.
Het gebrek aan therapietrouw kan dus nefaste gevolgen hebben en kan het risico op een hartaanval of beroerte vermenigvuldigen met een factor 3.3.
De medicatie trouw innemen en de instructies van de arts goed opvolgen zijn de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat de behandeling je bloeddruk op lange termijn effectief onder controle houdt en mensen beschermt tegen het risico van cardiovasculaire incidenten.

In deze coronatijden is het meer dan ooit noodzakelijk om aan deze materie aandacht aan te besteden, want heel wat mensen zouden na verloop van tijd hun behandeling stop zetten.

Het is nu niet de bedoeling om onze leden ongerust te maken doch kan het nooit kwaad om deze materie eens in de schijnwerpers te zetten.
Een goede raad: bij twijfel of symptomen raadpleeg zonder aarzelen uw huisarts.

 

Bron: publicatie van seniorennet naar aanleiding van de wereld dag voor de hypertensie.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading