Gezondheidsvoordelen van rabarber

Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak. Maar hoe gezond is rabarber eigenlijk?

Rabarber is een voorjaarsgroente die bekendstaat om haar roodachtige stengels en heerlijke zoete, lichtzure smaak. Hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak. Deze groente wordt zowel warm als koud gegeten. Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het dus geen fruitsoort, maar een groente.

Rabarber als medicijn

Vanwege de zure smaak wordt rabarber zelden rauw gegeten. Je kunt rabarber koken, stoven of in de oven bereiden. Vanwege haar zuurheid wordt het regelmatig gesuikerd voor gebruik in jam en desserts. Terwijl wij de rabarber in Europa dus vaak, met suiker, koken en als gerecht eten, worden de wortels in Azië gebruikt als medicijn. De gedroogde wortels worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. En dat is niet voor niets!

De meningen over de smaak van rabarber zijn verdeeld. Wij zijn er dol op, maar anderen moeten niets van de fris-zure groente hebben. Wellicht verandert je mening na het lezen van deze vier belangrijke gezondheidsvoordelen van rabarber:

 1. Cholesterol verlagen
  Het eten van rabarber kan helpen bij het verlagen van je LDL-cholesterol. En dat is voor sommige mensen belangrijk, want dit type cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziektes. Tijdens een onderzoek kregen mannen met hoge cholesterolwaardes vier weken lang dagelijks 27 gram gemalen rabarbervezels te eten. Wat blijkt? Na vier weken was hun cholesterolniveau maar liefst 9 procent lager. Dat is toch de moeite.
 2. Boordevol antioxidanten
  Rabarber bevat naast een heleboel vitaminen ook diverse antioxidanten. Deze zijn belangrijk voor je gezondheid, aangezien ze zorgen dat vrije radicalen je lichaamscellen niet beschadigen. Eén van de belangrijkste antioxidanten in rabarber is luteïne, die bekendstaat om het gezond houden van je ogen en huid.
 3. Sterke botten en spieren
  Naast gezonde ogen en huid, zorgt het eten van rabarber ook voor sterke botten. Dit komt door de kalium, calcium en vitamine K in deze friszure groente. Kalium is belangrijk voor een gezond hart en vaatstelsel, aangezien het helpt om je bloeddruk onder controle te houden. Bovendien draagt het bij aan een gezonde spierfunctie. Ook calcium speelt een belangrijke rol bij een gezonde bot- en spierfunctie. En last but not least: vitamine K voorkomt bloedstolling en is belangrijk voor een goede botvorming.
 4. Goed voor je spijsvertering
  Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd en dat is niet voor niets. Je spijsverteringssysteem en darmflora is namelijk erg belangrijk voor je algehele gezondheid. En laat rabarber nu hartstikke veel effect hebben op je spijsvertering, dankzij de vezels die in deze groente zit. De goede bacteriën voeden je darmen, wat zorgt voor een soepele en regelmatige stoelgang.

Door in het voorjaar en de zomer lekker veel rabarber te eten, weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt! Dankzij de vezels, zit je na het eten van rabarber lekker vol en is je darmflora helemaal blij. Geen idee hoe je rabarber moet klaarmaken? Met deze recepten is dat een appeltje-eitje.

Smakelijk!

4 reacties

 1. Interessant artikel. Rabarber lijkt voor de mensen “op den buiten” een alledaagse groente. Men heeft er geen of men heeft er veel te veel. Mijn vrouw maakt er lekkere taart van.
  Een vraag : er blijkt een periode in het jaar te zijn dat men rabarber best niet eet, dit zou te wijten zijn aan het oxaalzuur in de stengel. Weet iemand wanneer die periode is ?

  1. Ja, het composteren van rabarberbladeren is volkomen veilig. Hoewel de bladeren aanzienlijk oxaalzuur bevatten, wordt het zuur afgebroken en tamelijk snel verdund tijdens het ontbindingsproces. Zelfs als uw hele composthoop bestaat uit rabarberbladeren en stengels, zal de resulterende compost veel lijken op elke andere compost.

   Natuurlijk zouden in eerste instantie, voorafgaand aan de microbiële werking van compostering, rabarberbladeren in composthopen nog steeds giftig zijn, dus houd de huisdieren en kinderen buiten.

   Zodra de rabarber in compost begint uiteen te vallen, zijn er echter geen nadelige effecten van het gebruik ervan, net als elke andere compost. Zelfs als een van de kinderen erin zou komen, zouden ze geen nadelige gevolgen hebben, behalve een uitbrander van mama of papa. Dus ga je gang en voeg rabarberbladeren toe aan de compoststapel, net als elk ander tuinafval.

Geef een reactie

Nog geen lid van OKRA Bertem?