We vinden het logisch dat je in je auto de juiste brandstof gooit.
Wij eten bijna dagelijks frisdranken bij de maaltijden en eten ook veel bewerkte koolhydraten in de vorm van brood, pasta en pizza. Misschien wel lekker, maar niet gezond. Zeker niet op lange termijn.

Dat kun je niemand kwalijk nemen, want we leren nergens iets over gezond leven (eten).
Jij bent vandaag zelf verantwoordelijk voor de juiste voedings- en leefstijlkeuzes.

Voedzaam voedsel voorziet jouw lichaam van wat het nodig heeft.

Door het NIET eten van bewerkt voedsel met kunstmatige kleuren en smaken, fastfood, gefrituurd eten, alcohol, suiker en witte bloem, helpt het lichaam zich te helen en ondersteunt het natuurlijke ontgiftingsproces.

Ontgiften is een proces dat zich elke seconde van ons leven in onze cellen gebeurt, het meest zichtbaar in de lever, wordt vooral ondersteund door groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten – eigenlijk voeding zonder veel bewerking. Dat geeft je mogelijk langdurende resultaten, zeker als je van bewegen een gewoonte maakt.

Hydrateren

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven zodat je nieren genoeg water hebben om de toxinen te verwerken. Hydratatie ondersteunt ook een gezonde stoelgang en spijsvertering. Hoe meer water je drinkt, hoe sneller jouw nieren de toxinen kunnen verwijderen.
Als je elk uur plast dan weet je dat je genoeg gehydrateerd bent om jouw nieren voorzichtig te reinigen. Elektrolyten zijn mineralen en zouten die verantwoordelijk zijn voor vele cellulaire processen. De primaire elektrolyten zijn sodium, kalium, calcium en magnesium en deze voedingsstoffen zorgen voor hydratatie van het lichaam dat weer het natuurlijke ontgiftingsproces ondersteunt.

Citroenwater of citroenthee

Een glas vers citroensap heeft 9% van het dagelijkse kalium, 8% van het dagelijkse foliumzuur, 4% van het dagelijkse magnesium en 4% van de vezels. Citroensap geeft je ook 187% van jouw dagelijkse vitamine C, een belangrijke antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en een gezond immuunsysteem bevordert. Omdat citroenen vol antioxidanten zitten kun je een toename opmerken van helderheid van je huid en een boost in je humeur en energie.
Warm water met vers citroensap drinken, als je wakker wordt, zorgt voor de belangrijke hydraterende elektrolyten, (belangrijk bij het ontwaken, aangezien het lichaam uitgedroogd raakt tijdens de slaap) en citroensap zorgt voor de productie van belangrijke enzymen in de lever, die helpen bij gezonde spijsvertering en de lever ondersteunen bij het zuiveren van toxinen.

Samen met de vitale voedingsstoffen, zorgen de zuren in het citroensap voor een langzamere vertering van goed eten.

Citroen is ook een natuurlijk diureticum, dat je zal helpen om overvloedig water af te voeren dat je hebt ingenomen tijdens hydratatie.

Paardenbloemthee

Paardenbloem is een kruid dat de leverfunctie een boost geeft. De lever is het belangrijkste orgaan om toxinen uit je lichaam te verwijderen.

Bewegen

Bewegen verbetert de spijsvertering en de circulatie in het bloed en lymfesysteem. Het zorgt er ook voor dat je zweet, wat helpt toxinen af te voeren. Het vermindert ook stress, die alle interne processen van het lichaam ondersteunt.

Eet Groenten van de Kruisbloemenfamilie

Boerenkool, broccoli, spruitjes, kool en boerenkool zitten vol antioxidanten die het lichaam ondersteunen bij het bestrijden van de toxinen.

Bessen en Kleurrijke Producten

De felgekleurde, rode, blauwe en paarse fruit en groenten bevatten een hoog gehalte aan de belangrijke antioxidanten die helpen bij het bestrijden van de vrij radicalen en activeert de belangrijke leverenzymen die helpen schadelijke stoffen in het lichaam te elimineren.

Eet Zwavelrijke Voedingsmiddelen

Knoflook en uien zitten vol antioxidanten die het lichaam helpen om vrije radicalen te bestrijden en toxinen af te weren.

Kurkuma en Groene Thee

De kruiden kurkuma en 100% pure groene thee ondersteunen het ontgiftingsproces van het lichaam. Bij kurkuma zitten de helende en preventieve bestanddelen in de curcumine. Dit komt in ongeveer 4% tot 6% van gewoon kurkuma poeder terug. Je zou dus al ettelijke kilo’s kurkuma poeder moeten gebruiken om de maximale effecten van de curcumine te ervaren.

Wanneer je kurkuma poeder of capsules koopt, kijk dan goed na wat er werkelijk in zit. De meeste kurkuma supplementen die verkocht worden, bevatten weliswaar kurkuma maar dus weinig of geen curcumine. Kies steeds voor een poeder of supplement dat het bijzondere C3(95%) superkritische extractie concentraat bevat.  Dergelijke supplementen bevatten tot 30 keer meer curcumine dan de meeste gewone supplementen.

Eet Magere Proteïnen

Eiwitten helpen bij het behouden van een gezond glutathione-niveau in het lichaam, wat het belangrijkste ontgiftingsenzym is.

Gefermenteerde Voedingsmiddelen

Yoghurt, kimchi, kefir en zuurkool bevatten natuurlijke probiotica of goede darmbacteriën die helpen bij een gezonde spijsvertering en helpen het lichaam vrij te maken van toxinen van microben die in de darmen verblijven.

Heb je soms een opgeblazen gevoel of voel je jezelf soms futloos, dan is je spijsvertering mogelijk ontregelt. Extra probiotica supplementen gebruiken, kunnen dan wonderen doen en je terug een opgelucht gevoel geven.

Kijk na dat de probiotica supplementen capsules heeft die maagzuur resistent zijn. Zo niet geraken de probiotica niet in je darmstelsel en hebben ze ook geen effect. Controleer ook dat deze minstens 8 of 9 kwalitatieve stammen bevatten en dat er minimaal 50 miljard CFU’s per gram aanwezig zijn.

Fruit en Groenten

Fruit en groenten bevatten essentiële micronutriënten en fotochemicaliën die nergens anders te vinden zijn. Als je jouw lichaam alles geeft wat het nodig heeft op voedingsgebied, dan zal het veel makkelijker zijn ontgiftingsfuncties uitvoeren.

Eet Meer Vezels

Vezel ondersteunt de spijsvertering en houd je op peil, waardoor je het lichaam ondersteunt bij de natuurlijke ontgifting en reinigingsprocessen. Vezels komen in twee vormen. De oplosbare vezel lost op in water en vormt zo een gel in het spijsverteringskanaal.

Belangrijkste Soorten Oplosbare Vezels

  • Beta glucans – verkregen uit gerst, rogge en haver
  • Pectine – groenten, fruit en peulvruchten
  • Natuurlijke gom – Arabische gom (van de acacia), zeewier en bepaalde soorten zaden
  • Inuline – verkregen van tarweproducten, cichorei, uien en artisjokken

Bronnen van Onoplosbare Vezels

Lossen niet op in water en gaan vrijwel ongewijzigd door de darmen.

  • Haverzemelen
  • Vlaszaden
  • Artisjokken
  • Bruine bonen
  • Pompoen
  • Fruit met schil, zoals appels en peren
  • Zonnebloemzaden
  • Noten
  • Maïs
  • Zoete aardappelen
  • Groene erwten
  • Wortelen
  • Spruiten
  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Spinazie
  • Bessen

Mariadistel (Silybum Marianum)

Mariadistel

Door onderzoek is aangetoond dat de Silymarine in de kruid Mariadistel de lever beschermt tegen verschillende industriële toxinen, zoals tetrachloorkoolstof. Mariadistel bevordert een gezonde leverfunctie omdat het de toxinen verwijdert.

Geef een reactie

Nog geen lid van OKRA Bertem?