Kesrtmis 2020
[avatar user=”frans” size=”thumbnail” align=”right” /]

Zingeving

‘Vreest niet, want zie, ik verkondig u een vreugdevolle boodschap die bestemd is voor het hele volk. Heden is u een Redder geboren!’

Wat een vreugdeboodschap! Wat een blijdschap ook! Op het eerste zicht is dit louter een geboorteverhaal. Natuurlijk ben je gelukkig en opgelucht als een kind -om het even welk kind-gezond en wel geboren wordt. Maar als we dit verhaal enkel en alleen als een geboorteverhaal bekijken, is Kerstmis niet veel meer dan een nostalgisch verlangen naar warmte, geborgenheid.

Dit verhaal komt vandaag anders bij ons binnen… De situatie waarin we ons bevinden, is er een van afzondering, alleen zijn, gemis, enz. Iedereen verlangt naar een uitkomst uit de maatregelen die ons afsluiten van onze naasten. De gesprekken her en der gaan deze dagen hoofdzakelijk hierover: hoe ga je Kerstmis doorbrengen?

Met wie ga je samenkomen? Hoe ga jij het veilig houden?

En dan is het goed om onze blik te verbreden: Christus gaf in zijn omgang een uitkomst aan mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevonden. Een zondige vrouw werd gestenigd, een tollenaar werd door iedereen gemeden, en ga zo maar door! Hij maakte een keuze om die uitzichtloze situatie te laten stoppen. Voor mij is dit de kern van het kerstverhaal vandaag: stop met je blind te staren op het uitzichtloze, de veiligheidsmaatregelen die ons afsluiten, de activiteiten die nu niet kunnen doorgaan, het kerstfeest dat afgeblazen werd, het verbod om samen te komen.

Er zijn 101 redenen om hier nog langer bij stil te staan, maar gaat het je gelukkig maken?

Zal het de situatie een haar veranderen door hierover te blijven piekeren?

Je kunt er vandaag voor kiezen om je blik hiervan af te wenden en je aandacht te richten op alle dingen die wèl mogelijk zijn. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan?

Kijk dan naar waarmee jij de tijd uit het oog kunt verliezen als je daarmee bezig bent. Een handwerkje ontwerpen, koken, een wandeling maken… Je moet het niet te ver zoeken, het zijn zo’n dingen die je kunnen helpen om uit die neerwaartse spiraal te stappen.

We vieren de geboorte van Christus: nieuw leven voor zovele mensen toen, en ook nu kan dit voor ons nieuw leven betekenen. Hem vandaag laten geboren worden, doen we door onze blik af te wenden van alles wat ons naar beneden haalt.

Kerstmis vieren betekent: Christus in jouw leven laten geboren worden door telkens opnieuw te kiezen voor wat jou leven geeft, wat je gelukkig kan maken in deze dagen. Hem laten geboren worden, doe je door hoopvol te zijn, gedreven door geluk ondanks tegenslag, Liefde, ondanks kwetsuren, geloof ondanks alles wat ons onderuit haalt.

De engelen zeggen tegen ons: vrees niet, wees niet bang, integendeel, verheug je want er is liefde, treur niet!

Deze wereld heeft hoopvolle mensen nodig…

Vorige vrijdag is ook de warmste week gestart. Onze leden waren de eersten om massaal mondmaskers te maken en te dragen, om in lock-down te gaan, om kleinkinderen op te vangen, om financieel bij te springen waar nodig, om zich in te zetten als vrijwilliger in woonzorgcentra enz.

Kortom, de rijkdom van gepensioneerden was de afgelopen maanden overal aanwezig!

En ook vandaag kunnen we bij de eersten zijn om een teken te geven van onze rijkdom, om warmte te geven aan onze medeleden (medemens).Een telefoontje, een sms-je, een mailtje, een briefje in de bus, het kan allemaal zoveel deugd doen in deze donkere dagen

Het team van Okra Bertem

Geef een reactie

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading