Dit zeggen je voeten over je gezondheid.

Koude voeten

Hoog tijd dus om ze eens goed onder de loep te nemen.

Je voeten slepen je door wel duizenden stappen per dag. Ze hebben flink wat te verduren, dus het is niet gek als je soms wat kwaaltjes hebt. Maar wist je dat je voeten veel over je gezondheid verklappen? Hoog tijd dus om ze eens goed onder de loep te nemen. Of je nu last hebt van wintertenen, koude voeten of blaren: dít zeggen je voeten over jouw gezondheid.

Koude voeten

Heb jij in de winter altijd last van koude voeten? Dat is heel normaal. Mocht je ook bij warm weer koude voeten (en handen) hebben, dan kan je hypothyreoïdie hebben. Dit is een aandoening waarbij je schildklier te weinig hormonen produceert die je stofwisseling ondersteunen. Dit zorgt voor een minder goede doorbloeding. Ook kan het een teken zijn van diabetes, dus ga bij veel klachten even langs de huisarts. Ondertussen kunnen déze tips helpen om je voeten op te warmen.

1. Draag wollen sokken

Hoe warmer je lichaam het heeft, hoe minder snel je koude voeten krijgt: logisch. Dit komt omdat je lichaam dan geen bloed nodig heeft voor bijvoorbeeld je voeten om de rest van je lichaam op te warmen. Wollen sokken houden je voeten lekker warm, omdat de stof een isolerende werkt. Ook kan het meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld katoen.

2. Drink geen cafeïne

Lekker, nog een kopje koffie na het avondeten? Neem liever een decafé, want cafeïne vernauwt namelijk de bloedvaten. Resultaat: sneller koude voeten.

3. Eet meer hete pepers

Het stofje capsaïcine dat in pepers verwerkt is, zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomen in ons lichaam. Dit geeft ons, buiten een blij en pijnstillend gevoel, ook nog eens een lekker warm gevoel. Je lichaamstemperatuur stijgt en een warm lichaam, betekent ook warme voeten. Pepers zorgen er overigens ook voor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt.

4. Voer deze oefening uit

Wie beweegt, krijgt het warm. Ga op je tenen staan en zak langzaam weer met je hele voet naar de grond, om vervolgens op je hiel leunen. Als je dit een paar minuten lang doet, zullen je voeten weer heerlijk warm aanvoelen. Als je zit of ligt, kun je proberen om met je enkels een rondje te draaien. Als je in bed geen last van koude voeten wil hebben, doe dit dan 40 keer per voet. Zo zijn in no-time warm.

5. Eet omega-3 vetten

Het eten van omega-3 rijk voedsel is ook goed voor je bloedcirculatie. Eten waar deze vetzuren in voorkomen zijn vooral vette vis zoals makreel en zalm. Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg van dit soort voedsel binnenkrijgt, kies er dan voor om een voedingssupplementen te slikken met omega-3.

6. Ga niet met je benen over elkaar zitten

Dit zorgt ervoor dat je bloed niet goed kan doorstromen. Het kan er op lange termijn voor zorgen dat je spataderen krijgt omdat je bloedvaten letterlijk worden afgekneld als je met je benen over elkaar zit. Je bloed kan dus niet goed bij je voeten komen, waardoor ze aanvoelen als ijsklontjes.

7. Neem voordat je naar bed gaat een wisselbad

Eén van de beste tips tegen koude voeten in bed, is voordat je gaat slapen een wisselbad nemen, alleen voor je voeten. Dit stimuleert de bloedsomloop. Wissel warm dus met koud af. En begin altijd met warm en eindig met koud. Begin met 1 tot 3 minuten in warm water en wissel dat tussendoor af door je voeten ongeveer 20 seconden in koud water te badderen. Herhaal dit een stuk of vijf keer en droog je voeten goed af als je klaar bent.

8. Leg een kruik neer waar je voeten komen te liggen in bed

Een kruik doet wonderen, vind ik persoonlijk. Je kunt het beste je kruik op de plek neerleggen waar je met je voeten komt te liggen. Dus als je bijvoorbeeld net zoals ik op je zij slaapt met je benen iets ingetrokken, leg je kruik dan op die hoogte neer. Dan wordt de plek waar het hard nodig is goed verwarmd. Als je je kruik ongeveer 10 minuten voordat je gaat slapen in je bed neerlegt, heb je in mum van tijd warme voeten. Wedden dat die ijskoude voeten verleden tijd zijn met dit trucje?

In plaats van een kruik kun je ook een kersenpittenzak gebruiken. Deze zak die – zoals de naam al doet vermoeden – gevuld is met kersenpitten leg je twee minuutjes in de magnetron, waardoor de pitten worden verwarmd. Werkt hetzelfde als een kruik, alleen dan zonder water.

9. Masseer je voeten

Heb jij ‘s nachts koude voeten? Als je je voeten een massage geeft, stimuleert dat de bloedcirculatie. Je kunt bijvoorbeeld wat olie of vaseline op je voet smeren en dan gaan masseren. Hierdoor blijven je voeten warm en de volgende ochtend voelen ze ook nog eens zacht aan. Win-win!

Gezwollen voeten

Er is niks aan de hand als je voeten wat opzwellen na lang staan, bij warm weer of tijdens een zwangerschap. Gebeurt het daarentegen op willekeurige momenten, dan kan er meer aan de hand zijn. Deze klacht komt namelijk regelmatig voor bij een slechte doorbloeding, een traag werkende schildklier of nierproblemen.

Kramp in je voeten of tenen

Het is heel lastig om de oorzaak van krampen in je voeten of tenen te achterhalen. Dikwijls gaat het om redelijk onschuldige kwaaltjes zoals een tekort aan calcium of magnesium in je voeding, maar als de krampen ook overdag en zonder voorafgaande inspanning voorkomen, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Het zou namelijk kunnen duiden op een verstopt bloedvat.

Iedereen heeft wel eens een spierkrampje, dat is niets om je zorg om te maken. Maar gebeurt het regelmatig, dan moeten er misschien toch wat alarmbellen gaan rinkelen.

Jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking die over het algemeen alleen in de grote teen voorkomt. De oorzaak van jicht is een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Bij jicht verloopt je stofwisseling niet goed, waardoor je te veel urinezuur in je lichaam hebt. Er kunnen kristallen ontstaan die neerslaan in of rond je gewrichten, wat voor ontstekingen zorgt. Het gewricht wordt dan dik, rood, warm en voelt pijnlijk aan. Als vrouwen jicht krijgen, is dat meestal na de overgang.

Verkleurde tenen

Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen. Dit kan zorgen voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Meestal ontstaat dit bij kou en vocht, het aanraken van koude voorwerpen of heftige emoties. Je slagaders trekken dan te snel samen, waardoor er klachten ontstaan. Vooral als je ook last hebt van andere symptomen, zoals spierzwakte, droge mond en ogen, huiduitslag en benauwdheid, moeten er belletjes gaan rinkelen. Meer informatie over het fenomeen van Raynaud kun je vinden op Hartstichting.nl.

Pijnlijke tenen

Als je regelmatig klachten ervaart zoals pijnlijke teengewrichten, dan kan dat wijzen op reumatoïde artritis. De aandoening verspreidt zich namelijk als eerste naar de kleinere gewrichten, waaronder de tenen en de vingers. Andere symptomen zijn zwelling en stijfheid, dus hou het goed in de gaten: hoe sneller je erbij bent, hoe beter je pijn en de gevolgen van reuma kunt voorkomen.

Ingegroeide teennagel

In dit geval groeit de rand van de teennagel in je huid. Au, dat klinkt pijnlijk, en dat is het ook. De huid naast de nagel wordt dik, rood en uitermate gevoelig.

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een ingegroeide teennagel. Een paar mogelijke oorzaken die de kans op ingegroeide nagels vergroten, zijn:

  • Je teen hard stoten
  • Te krappe schoenen dragen
  • Je nagel te kort of niet recht afknippen
  • Een nagel die vanzelf kromgroeit

Om van de pijn af te komen, kun je je voet in een badje met soda laten weken. Ook betadine kan je teen desinfecteren, waardoor de ontsteking snel over is.

Gele teennagels

Gele teennagels zien er niet gezond uit en dat heeft een reden. Je hebt waarschijnlijk last van een schimmelinfectie. Dit is gelukkig heel onschuldig en makkelijk behandelbaar. Ook een tekort aan mineralen of vitaminen kan leiden tot het verkleuren van de nagels. Denk dan met name aan een tekort aan ijzer, zink of B12.

Mocht de gele kleur niet weggaan, dan kan dit ook wijzen op ademhalingsproblemen en lymfoedeem. Breng in dat geval snel een bezoekje aan de huisarts voor meer informatie.

Kuiltjes in je teennagels

Psoriasis is een huidziekte die ook voor kan komen op je voeten en teennagels. Je kunt het vooral herkennen aan kuiltjes in je teennagels. Deze chronische huidziekte, waarbij de huid zeven keer sneller wordt vervangen dan normaal, komt regelmatig voor en bijna de helft van deze mensen heeft kuiltjes in de nagels.

Vlekjes

Vlekjes of kleine verwondingen op de zool van je voet kunnen een duidelijke aanwijzing zijn voor diabetes. Dit komt door de verhoogde bloedsuikerspiegel die de zenuwen in je voeten kunnen aantasten. Ga daarom bij gekke plekken, irritaties of wondjes op je voeten, daarom gelijk ter controle langs de dokter.

Snel blaren

Blaren ontstaan meestal op plekken waar veel druk of wrijving is. Het heeft te maken met de intensieve frictie waarmee jouw zachte huidje te maken krijgt, zoals de wrijving tussen je huid en je schoen. Vooral als je veel beweegt of je schoenen te strak zitten, ontstaan er snel blaren. Mensen met wat meer eelt krijgen minder snel blaren, dus eigenlijk wil het vooral zeggen dat je té zachte en gladde voetjes hebt.

Bron: Health CentralGezondheid.be

Nog geen lid van OKRA Bertem?