Waar alle 55plussers welkom zijn!

Culinair avontuur in de Syrisch-Koerdische keuken

‘Pottenkijken bij Rouchan’


Als liefhebber van internationale keukens was ik verheugd toen ik het kookboek van Rouchan Jafar ontdekte, met gerechten uit de Syrisch-Koerdische keuken. Met haar roots in Shadere, een stad in de provincie Afrin in Noord-Syrië, brengt Rouchan een prachtige verzameling recepten die ons meenemen op een smakelijke reis door haar culinaire erfgoed. Het is duidelijk dat ze haar passie voor koken en haar liefde voor de keuken van haar geboorteland met ons wil delen.

Wat dit kookboek onderscheidt, is niet alleen de authenticiteit van de gerechten, maar ook de persoonlijke touch van de auteur. Rouchan woont met haar familie al sinds 1997 in Leuven en sinds 2007 in Bertem, waar ze samen met Fons regelmatig de natuur intrekt om wilde kruiden en onkruid te plukken. Deze ingrediënten vormen de basis voor de heerlijke gerechten die ze bereidt. Het is inspirerend om te zien hoe ze alledaagse ingrediënten omtovert tot culinaire hoogstandjes.

De recepten zijn duidelijk en gedetailleerd beschreven, met stap-voor-stap instructies die zelfs beginnende koks kunnen volgen. Rouchan legt ook de nadruk op het belang van verse en kwalitatieve ingrediënten, en moedigt de lezers aan om de lokale markten te verkennen om het beste van wat de natuur te bieden heeft te ontdekken. Het is verfrissend om te zien hoe ze traditionele technieken combineert met moderne kookmethoden, waardoor de recepten toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Een ander aspect dat dit kookboek bijzonder maakt, is de variëteit aan gerechten. Van hartige stoofschotels en pittige vleesgerechten tot verrukkelijke vegetarische opties en heerlijke zoetigheden, er is voor elk wat wils. Ik was vooral gecharmeerd van de pikante gerechten, die een onvergetelijke smaakexplosie bieden. Rouchan slaagt erin om de complexe smaken van de Syrisch-Koerdische keuken op een uitgebalanceerde manier te presenteren, waarbij ze gebruik maakt van een rijke mix van kruiden en specerijen.

Wat dit kookboek nog meer bijzonder maakt, is de verhalen en anekdotes die Rouchan deelt. Ze neemt de lezers mee op een reis door haar leven en laat ons kennismaken met de cultuur en tradities die haar kookkunsten hebben beïnvloed. Het is een prachtige manier om een diepere verbinding te voelen met de gerechten en de mensen achter deze keuken.

Al met al is het kookboek van Rouchan Jafar een waardevolle toevoeging aan elke culinaire collectie. Haar passie voor koken, haar liefde voor de Syrisch-Koerdische keuken en haar persoonlijke touch maken dit boek een must-have voor iedereen die graag nieuwe smaken en culturen wil ontdekken. Ik kan niet wachten om meer gerechten uit dit boek uit te proberen en mijn eigen culinaire avontuur voort te zetten.


‘Pottenkijken bij Rouchan’

Recepten uit Syrisch-Koerdische keuken

Recepten: Rochan Jafar
Tekst: Ria Van de Velde
Fotografie: Ria van de Velde
ISBN 978-605-4876-58-7

Te verkrijgen via Fons Bertels. 

Nog geen lid van OKRA Bertem?