Hoe zit het met de verspreiding van de ouderwetse griep?

De cijfers over corona vliegen je dagelijks om de oren. Duizenden coronagevallen per dag, tientallen doden en ziekenhuisopnamen. En de griep dan? In deze corona-update beantwoorden we de vraag: waarom horen we dit seizoen zo weinig over de griep?

Rijendik stonden ze een paar maanden geleden opgesteld. De ouderen en kwetsbaren die een griepprik mochten halen bij de huisarts. Tot op heden hoor je bijna niemand die de griep heeft (of heeft gehad). Geen kinderen, geen ouderen. Wat is er met de griep gebeurd?

Er klopt iets niet, denken sommigen. De griepgevallen van vroeger, zijn dat niet de coronagevallen van nu? Worden die virussen niet verwisseld? “Waar zijn de griepgevallen?”, vragen wij ons af.
Het klopt inderdaad dat je niemand over de griep hoort: er heerst ook helemaal geen griep. Of toch, het komt heel minimaal voor.

Huisartsenpraktijken, verspreid over het land, rapporteren al sinds 1970 hoeveel patiënten zij zien met griepachtige klachten. Bij een aantal van deze patiënten met griepachtige klachten nemen ze monsters af. Dat gaat net als bij de coronatest: er wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en de keel gehaald. De monsters sturen ze op naar laboratoria. Dit moet uiteindelijk een beeld geven van welke virussen momenteel veel rondgaan. Als de cijfers boven een bepaalde grens komen, spreken we van een epidemie. Influenza, het virus dat griep veroorzaakt, is deze winter als sneeuw voor de zon verdwenen.

MAAR …..

de registratie is nu verstoord. “Huisartsen kunnen nog maar heel weinig monsters afnemen. Dus het is niet helemaal representatief”.

Ziekenhuizen testen ook patiënten met griepachtige klachten. Want daar willen ze natuurlijk ook weten of de longklachten veroorzaakt worden door een bacterie of een virus. Dat is belangrijk voor de behandeling. Bij een virus moeten antivirale middelen worden toegediend, bij een bacterie antibiotica. “Die ziekenhuizen testen ook op influenza, maar vinden het dus niet. Ook geen RS-virus.” Het RS-virus is een verkoudheidsvirus dat vooral bij kinderen wordt gevonden. Maar nu dus even niet.

Ook landen om ons heen zien geen circulatie van influenza. “Als je alles bij elkaar optelt kun je inderdaad stellen: er is geen griep.”

bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5211105/griep-corona-klachten-test-covid-griepepidemie

Geef een reactie

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading