Boule ‘LYONNAISE’ t.o.v. Petanque

De jeu de boules uit Lyon en de jeu de boules, een beetje geschiedenis…

De Boule Lyonnaise, ook wel Sport-Boules genoemd, verschilt in veel opzichten van jeu de boules. Het werd in 1850 verheven tot de rang van sport en heeft een eigen wereldkampioenschap.

De in de 18e eeuw in Lyon geboren Sport-Boule werd in 1927 officieel gecodificeerd door de Union Nationale des Fédérations Boulistes en heeft nu een internationale reputatie.

De jeu de boules, van Provençaalse oorsprong, is een afgeleide van de Provençaalse Jeu de Boule Lyonnaise en wordt sterk beoefend in het zuiden van Frankrijk. Aangekomen in de 19e eeuw heeft deze discipline zich geleidelijk aan losgemaakt van de Boule Lyonnaise en het Jeu Provençal om een heel bijzondere identiteit in La Ciotat aan te nemen. Op een dag in 1907 besloot een kampioen van Jeu Provençaals een cirkel te tekenen en daarin te blijven zitten in plaats van te rennen vanwege reuma (vandaar de naam die afkomstig is van de Provençaalse pèd: voeten, en tanca: geplant). De petanque wordt zo degene die we kennen en die we met plezier beoefenen tijdens de vakantie. De 1ste officiële wedstrijd van jeu de boules zal 3 jaar later plaatsvinden en zal in 2005 worden uitgeroepen tot “sport op hoog niveau”.

De gebruikte ballen

Glad of gestreept, de bal van Lyon is gewatteerd en gemaakt van brons. Het wordt gekozen op basis van de grootte van de hand van de speler en zijn kracht.

De jeu de boules bal is meer in het algemeen van staal en iets lichter dan zijn Sport-Boule tegenhanger. In tegenstelling tot de laatste, die uit één stuk gesmolten is in een mal met een kern, bestaat de jeu de boulesbal over het algemeen uit twee aan elkaar gelaste halve bollen. Sommige modellen zijn echter ook uit één blok gemaakt.

Het biggetje dat gebruikt wordt voor de Boule Lyonnaise is over het algemeen gemaakt van buxus, helemaal glad, net als voor de jeu de boules.

Het verschil tussen:

Petanqueballen Lyon ballen
Diameter van een bal Tussen 65 mm en 80 mm in diameter Tussen 90 en 110 mm in diameter
Gewicht van een bal Tussen 600 gram en 800 gram Tussen 900 gram en 1050 gram
Aantal ballen per spel 3 ballen per spel 4 ballen per spel
Doelgrootte 30mm 35mm

Het speelveld

De regels van de Boule Lyonnaise zijn zeer nauwkeurig, de grond of het “frame” is dienovereenkomstig afgebakend. Het is precies 27,50 m lang en van 2,5 tot 4 m breed en is verdeeld in drie hoofdgebieden: een centrale rechthoek van 12,50 m waarin de speler zijn bal rolt, en aan elk uiteinde twee andere gebieden van elk 5 m lang: de 1e waar de speler zijn aanloop naar de worp neemt, de 2e waar het doel zich bevindt.

Petanque daarentegen kan op alle soorten ongedefinieerd terrein gespeeld worden, ook op ruw terrein (het feit dat de speler immobiel is en de lichtere jeu-de-boules een veel kleinere baan nodig hebben dan voor de Boule Lyonnaise). Er is echter vastgesteld dat de banen die in de concurrentiestrijd worden gebruikt, moeten voldoen aan de norm van 15 meter lang en 4 meter breed.

Spelregels

Voor zowel Boule Lyonnaise als Pétanque is het doel van het spel om zoveel mogelijk ballen in de buurt van het doel te plaatsen, ook wel “bouchon”, “petit” of “cochonnet” genoemd.

Beide disciplines kunnen één-op-één, doubletten, tripletten of zelfs quadrettes voor de Boule Lyonnaise worden gespeeld. Spelers zullen hun ballen om beurten gooien, te beginnen met het team dat het doel gooide, “plaatsen” of “schieten”, afhankelijk van het feit of ze een van hun ballen willen plaatsen of een tegenstander willen wegschieten. Ballen dichter bij het doel dan de ballen van de tegenstander worden gescoord als punten, en het spel wordt hervat in de tegenovergestelde richting op de baan.
Hoewel deze twee disciplines in het algemeen vergelijkbaar zijn, gaat de Boule Lyonnaise verder en heeft zeer precieze aanvullende regels voor het schieten en het markeren van de ballen:

  • De actie POINTER bestaat uit het werpen van je bal om deze zo dicht mogelijk bij het doel te plaatsen, door hem over de grond te rollen en rekening te houden met het terrein en de afstand.
    In tegenstelling tot petanque is de speler van Lyon in beweging. Er zijn twee mogelijkheden om een punt te spelen, de rollende of glijdende worp met of zonder effect van de bal en de uitgevoerde worp met een baan in bocht en in hoogte.
  • De actie SCHIETEN resulteert in een lange bal worp, voorafgegaan door een aanloop, zodat deze landt in de rechthoek van het speelveld van 5 m. Het doel van de worp is om een ​​aangekondigd voorwerp (tegengestelde bal of doel) te verplaatsen. De impact moet direct zijn of binnen 50 cm van de boog getekend met de vijftig.
    De schutter zwaait vanaf de achterkant van het frame en doet dan ongeveer 6 passen. De schutter moet op de speellijn aankomen met het been dat overeenkomt met de werp arm. De bal verlaat de hand voordat de volgende stap het frame binnenkomt.

Deze twee acties hebben gemeen dat ze de afstand, de precisie maar ook het gewicht en de grootte van de bal beheersen.

Omdat jeu de boules sneller toegankelijk is, zijn de regels vereenvoudigd: vrije keuze van het terrein, de schutter is onbeweeglijk en de voeten zijn samengevoegd in een cirkel die op de grond is getekend met een diameter van 35 tot 50 cm. De wedstrijden worden gespeeld in 13 punten.

Meer weten?

ligue-sportboules

Geef een antwoord

Nog geen lid van OKRA Bertem?

INSCHRIJVEN op Sportkribbels

Inschrijven met meerdere keuzes

Select list(s)*

 

Loading