Trefpunt

BERTEM

3x heerlijke recepten met zomerfruit

Ijs van Bramen

3x recepten met zomerfruit

Vol smaak.  Tijdens het seizoen. Rijk aan voedingsstoffen en ook nog eens prachtig om te zien. Voldoende redenen om deze zomer heel veel fruit te eten dat nu volop vers verkrijgbaar en lekker is.

Kersentaart (óók prima als ontbijt)

Kersen die je tussen oktober en april in de supermarkt koopt komen vrijwel altijd uit Griekenland, Italië of Frankrijk. Deze kersen worden vroeg geplukt en hebben na hun reis een stuk minder smaak dan de verse kersen die in de zomer uit Nederland of België verkrijgbaar zijn.

Zo kies je de lekkerste kersen uit in de winkel

Is het stokje van je kersen groen? Dan heb je te maken met verse exemplaren. Het kersenseizoen duurt zo’n 8 tot 10 weken. In deze weken worden verschillende rassen geoogst. Als je de kans hebt koop je kersen het liefst direct van de boer. Niet alleen zijn ze veel goedkoper, je hebt ze dan ook nóg verser. Of nog leuker, ga zelf kersen plukken.

Kersentaart met amandelmeel en yoghurt

Voor 8 flinke punten ~ 60 minuten

kersentaart-ap-kl

Ingrediënten:

50 gram volkorenmeel
50 gram amandelmeel
250 ml magere yoghurt (gebruik eventueel vanilleyoghurt)
3 eieren
1 zakje vanillesuiker
½ zakje bakpoeder
1 eetlepel citroenrasp
250 gram verse kersen

Bereiding:

Ontpit de kersen (dat gaat makkelijk met een fles en een eetstokje).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop de eieren met de yoghurt, de suiker en het citroenrasp luchtig.
Roer de twee soorten meel en het bakpoeder door elkaar. Giet er het eiermengsel bij. Roer er daarna de kersen doorheen.
Vet een bakvorm/schaal in met boter en bestrooi met wat amandelmeel.
Bak de taart 40 minuten in de oven.
Lekker met wat poedersuiker en opgeklopte ricotta!

 

Hangop met aardbeien en pistachepasta

Nostalgie: Hangop met aardbeien-beschuitjes | Out mijn keuken

Hangop met aardbeien

Voor de écht lekkere aardbeien moet je toch echt wachten op het seizoen, dat maar zo’n aantal weken duurt. De eerste aardbeien uit de volle grond worden vaak pas in juni geoogst.

Voor 4 porties ~ 15 minuten (en 1 nacht)

Ingrediënten:

1 liter volle yoghurt
100 gram gepelde pistachenootjes
Een mespunt zout
2 el honing
1 el olijfolie
200 gram verse aardbeien

Bereiding:

Leg een thee- of kaasdoek in een vergiet. Zet het vergiet op een grote kookpan.
Schenk de yoghurt in de doek en laat minimaal 6 uur (of 1 nacht) uitlekken in de koelkast.
Was de aardbeien en verwijder daarna de kroontjes. Snijd in stukjes.
Pureer de pistachenootjes met de honing, het zout en de olijfolie in een blender tot een smeuïge massa.
Neem vier doorzichtige glazen. Schep een paar eetlepels uitgelekte yoghurt op de bodem. Bedek met een laagje aardbeien. Schep er weer een paar eetlepels yoghurt over en daarna een laag pistachepasta. Vervolg met een laag yoghurt en eindig met een laag aardbeien.

 

5 minuten bramenijs

Bramen uit het seizoen hebben eigenlijk niets nodig. Geen (poeder)suiker, geen taart of slagroom om ze lekkerder te maken. Maar heb je zin in een echt verkoelend bakje ijs vol vitamine C en vezels? Dan staat dit bramenijs binnen no time op tafel. Zorg er wel voor dat je een voorraadje bananen in de diepvries hebt. Voeg er eventueel iets meer melk en vanille toe.

Voor 4 porties ~ 5 minuten (+ 6 uur vriestijd)

Ingrediënten:

2 rijpe bananen, minimaal 6 uur in de vriezer (in plakjes)
200 gram verse bramen
Een handje verse munt
200 ml melk naar keuze (onze favoriet: vanille-sojamelk)

Bereiding

Blend alle ingrediënten (behalve de munt) in een krachtige blender tot een romige massa. Serveer met de blaadjes verse munt.

Eetsmakelijk!

Nog geen lid van OKRA Bertem?