Op 27 juni bezochten we zoals gepland het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk in Leuven. Het was een hete dag. In afwachting van het bezoek zaten we te wachten op de trappen van het stadhuis. We waren blij dat het bezoek binnen in de gebouwen gebeurde. Daar was het gelukkig fris.
Onze gids was Monique Bolleyn die van Bertem afkomstig is. Het was aangenaam luisteren naar haar verhaal.
Het stadhuis is een gotisch gebouw.
Het eerste stadhuis stond op de Oude Markt. In de vijftiende eeuw werd besloten een nieuw gebouw op te trekken op de huidige Grote Markt.
De eerste steen werd gelegd in 1439 en de bouw duurde tot 1469.
We begonnen met een rondgang rond het Stadhuis en bewonderden de gevel met zijn vele beelden van Leuvense geleerden, kunstenaars en patroonheiligen, Brabantse graven en hertogen, bijbelse figuren…Het zijn er 236, maar die staan er pas sinds 1850. Het gebouw ziet er uit als een fenomenaal kantwerk.
Op het einde van de Tweede Wereldoorlog scheerde een V-1 vliegende bom rakelings langs de voorgevel en vernielde een aantal van deze beelden.
In de loop van zijn geschiedenis werd het stadhuis meermaals gerestaureerd.
We bezochten de drie historische salons. Anderhalf jaar is er gewerkt in de salons : parketten herstellen, lambriseringen opnieuw schilderen en vergulden. De historische luchters werden aangepakt en de stoelen kregen een fluwelen bekleding.. De 23 burgemeestersportretten werden gerestaureerd en vonden hun plaats in de salons. Ook de 32 bijzondere schilderijen werden na grondige restauratie opgehangen in de salons. Alles werd in zijn oude glorie hersteld. Het resultaat is magnifiek.
Tot nog toe werd de gemeenteraad gehouden in de historische raadszaal.
Alleen de ceremonies en plechtigheden zoals huwelijken vinden heden nog plaats in de prachtige salons.
Dagelijkse rondleiding – tot 31 oktober
Wil je nog een bezoek aan het stadhuis brengen? Wees er dan snel bij want begin november 2024 gaan de deuren dicht voor een grondige verbouwing en restauratie. Tot 31 oktober kan je nog elke dag aansluiten bij een rondleiding. De gids vertelt je over de bouwgeschiedenis van deze gotische parel. Je ontdekt er onder meer het verhaal achter de 235 beelden op de gevel. Verder breng je een bezoek aan de wandelzaal, de grote en kleine gotische zaal en de raadszaal.
Sint-Pieterskerk.
Na ons bezoek aan het stadhuis staken we de Grote Markt over en kwamen langs een zij-ingang terecht in de Sint-Pieterskerk.
De Sint-Pieterskerk is eveneens een gotische parel.
De oudste kerk in Leuven dateert uit de 8e eeuw. Het was een houten kerk. Rond het jaar duizend werd ze vervangen door een stenen romaanse kerk. In de 15e eeuw is de bouw gestart van de huidige gotische kerk.
De kerk heeft onder de twee wereldoorlogen sterk geleden. In 1914 brandde het dak af en in 1944 werd ze gebombardeerd.
Met de torens was er ook een probleem. De ondergrond was onstabiel. De toren begon in te storten en het hoogste deel werd afgebroken tot op de huidige hoogte. Van de drie voorziene torens blijven alleen nog maar de basissen over.
We bezochten de kerk en de vele zijkapellen versierd met beelden en schilderijen.
Het schilderij ‘Het laatste Avondmaal’ van kunstenaar Dirk Bouts is een zeer bijzonder werk. In de kapel ernaast vind je nog een werk van de kunstenaar, namelijk de ‘Marteling van de Heilige Erasmus’. Deze twee schilderijen schilderde de kunstenaar 560 jaar geleden voor de Leuvense kerk.
In een andere kapel zien we nog een werk van Dirk Bouts. Dirk Bouts zou in Haarlem geboren zijn rond 1410, maar kwam naar Leuven en bleef daar tot aan zijn dood in 1475. In Leuven is een straat naar hem genoemd, nl. de Dirk Boutslaan.
Verder kunnen we de gekroonde Sedes Sapientiae, patrones van de KU Leuven, bewonderen.
Het triomfkruis met Maria en Johannes naast het kruis bevindt zich vooraan in de kerk.
De reusachtige barokke preekstoel, versierd met bijbelse figuren bevindt zich in het midden van de kerk.
Na het bezoek zijn we onze dorst gaan laven in een café op de Grote Markt.
Dank aan Simone voor deze verslaggeving en aan Monica voor de foto’s.
De foto’s kan je bekijken in de website. Klikken op “foto’s” in de zoekbalk van de site.